Informații generale privind implementarea SDL prin intermediul LEADER

Politica agricolă comună

Politica agricolă comună sprijină dinamismul și viabilitatea economică a zonelor rurale prin finanțare și acțiuni care susțin dezvoltarea rurală. Dezvoltarea rurală este cel de-al doilea pilon al politicii agricole comune (PAC). Ea susține primul pilon (sprijinul pentru venit și măsurile de piață) prin consolidarea sustenabilității sociale, economice și de mediu a zonelor rurale. PAC contribuie la dezvoltarea durabilă a zonelor rurale urmărind trei obiective pe termen lung:

  • stimularea competitivității în agricultură și silvicultură;
  • asigurarea gestionării durabile a resurselor naturale și acțiunile în domeniul climei;
  • obținerea unei dezvoltări teritoriale echilibrate a economiilor și comunităților rurale, inclusiv crearea și menținerea de locuri de muncă.

LEADER

”LEADER” provine din limba franceză „Liaisons Entre Actions de Developpement de l’Economie Rurale” – „Legături între Acțiuni pentru Dezvoltarea Economiei Rurale”

LEADER este o abordare „de jos în sus”, în cadrul căreia fermierii, întreprinderile rurale, organizațiile locale, autoritățile publice și persoanele fizice din diferite sectoare se reunesc și formează grupuri de acțiune locală (GAL). GAL-urile își pregătesc propriile strategii de dezvoltare locală și își gestionează propriile bugete.

Abordarea LEADER strânge legăturile din sânul comunităților locale, încurajează inovațiile în toate sectoarele și facilitează schimbul de cunoștințe între GAL-uri din aceeași țară sau din alte țări europene.

Datorită succesului său din cei 30 de ani de existență, abordarea LEADER a fost adoptată și de Fondul european de dezvoltare regională (FEDR), de Fondul social european (FSE) și de Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime (FEPAM), ca parte a dezvoltării locale plasate sub responsabilitatea comunității (DLRC). În prezent, grupurile LEADER / DLRC gestionează zeci de mii de proiecte cu beneficii economice, culturale, sociale și de mediu în Europa rurală.

Grupurile de Acțiune Locală joacă un rol esențial în stimularea dezvoltării locale prin intermediul abordării LEADER, care se bazează pe următoarele principii:
   1. Abordare participativă – implicarea activă a comunității locale în toate etapele procesului de dezvoltare;
   2. Inovație și adaptabilitate – promovarea unor soluții inovatoare care să răspundă nevoilor specifice ale fiecărei comunități;
   3. Cooperare și parteneriat – întărirea relațiilor de colaborare între diferite entități pentru atingerea obiectivelor comune.
Pentru implementarea eficientă a SDL, realizarea obiectivelor propuse și atingerea indicatorilor previzionați, în acord cu principiile mai sus menționate, GAL-urile beneficiază de sprijin pentru costurile de funcționare și animare.

Strategia de Dezvoltare Locala GAL Podu Inalt Vaslui

Teritoriul GAL Podu Înalt Vaslui este situat in Regiunea de Nord-Est a României, în centrul județului Vaslui. Din GAL fac parte 16 UAT, situate de o parte şi de alta a râului Bârlad, între municipiile Vaslui şi Bârlad: Albeşti, Alexandru Vlahuţă, Banca, Bogdana, Bogdăneşti, Bogdăniţa, Costeşti, Deleni, Epureni, Lipovăţ, Muntenii de Jos, Roşieşti, Șuletea, Viişoara, Vutcani şi Zorleni. Suprafaţa insumată a teritoriilor celor 16 UAT este de 1056,23 kmp.

GAL Podu Inalt a implementat cu succes Strategia de Dezvoltare Locala aferenta programului LEADER 2007-2013 si este in curs de implementare a Strategiei de Dezvoltare Locala aferenta programului LEADER 2014-2020. SDL 2007-2013 a însemnat implementarea unui număr de 61 de proiecte de investiţii în valoare de peste 2.258.000 euro intr-un teritoriu format din 14 UAT. SDL 2014-2020 înseamnǎ implementarea unui număr de 40 de proiecte de investitii în valoare totala de 2.838.000 euro intr-un teritoriu format din 16 UAT. Pentru perioada de programare 2023 – 2027, teritoriul GAL este format din teritoriul a 16 UAT, are o populatie de 46.256 locuitori, o suprafata de 1056,23 km si o densitate a populatiei de 43,79 loc/kmp.

SDL 2023-2027 este o strategie “multi-fond” si finanteaza proiecte in valoare de 2.405.114 euro prin intermediul a sapte interventii care au fost formulate in acord cu nevoile identificate in teritoriu in perioada de elaborare a strategiei (anul 2023). Cele 7 interventii sunt enumerate in cadrul paginii interventii de finantare. Dintre acestea, un numar de 6 interventii sunt finantate din fondul FEADR iar o interventie este finantata din fondul FSE+