Strategia de dezvoltare locală 2023-2027
O strategie, două finanțări
Finanțare FEADR
Politica Agricola Comuna (PAC) contribuie la atingerea obiectivelor de dezvoltare rurală ale UE cu ajutorul Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR).
Romania implementează finanțarea FEADR prin intermediul programului National Strategic (PNS). Acest program include Interventia de finantare DR 36 LEADER.
Obiectivul Interventiei LEADER este promovarea ocupării forței de muncă, a creșterii economice, a egalității de gen, incluzând participarea femeilor la agricultură, a incluziunii sociale și a dezvoltării locale în zonele rurale, inclusiv a bioeconomiei circulare și a silviculturii sustenabile iar beneficiarii sunt GAL-urile din Romania care au depus o strategie si care a fost selectata.
GAL Podu Inalt Vaslui implementeaza Strategia de dezvoltare Locala 2023-2027 incepand cu 01.10.2024. Aceasta strategie este finantata atat din FEADR cat si din FSE+. Finantarea din FEADR se deruleaza prin intermediul a 6 interventii:
- M1 Înfiinţarea afacerilor în domenii neagricole
- M2 Dezvoltarea afacerilor in domenii neagricole
- M3 Investitii agricole colective
- M4 Dezvoltarea serviciilor publice locale
- M5 Sprijin pentru servicii sociale si medicale
- M6 Cooperarea Grupurilor de Actiune Locala
Pentru finanțarea FEADR, proiectele se depun online de catre solicitanti în platforma indicata de GAL in apelul de selectie.
Detalii cu privire la criteriile de eligibilitate si selectie pentru interventiile finantate din FEADR, vor fi disponibile inainte de deschiderea apelului de selectie, in sectiunea interventii de finantare. Totusi, informatii generale puteti gasi in fisele interventiilor din ultima varianta a SDL 2023-2027 publicata pe site ⬇️aici⬇️.
Finanțare FSE+
Fondul social european Plus (FSE+) este principalul instrument al Uniunii Europene pentru investiții în oameni și sprijinirea punerii în aplicare a Pilonului european al drepturilor sociale. Pentru perioada 2021-2027, FSE+ dispune de un buget de 142,7 miliarde EUR și va continua să aducă o contribuție importantă la politicile UE în domeniul social, al ocupării forței de muncă, al educației și al competențelor, inclusiv în ceea ce privește reformele structurale relevante.
In cadrul SDL 2023-2027, obiectivul FSE+ este de promovare a integrării sociale a persoanelor expuse riscului de sărăcie sau de excluziune socială, inclusiv a celor mai defavorizate persoane și a copiilor. Intervenția care asigura indeplinirea acestui obiectiv in cadrul SDL GAL Podu Inalt este M7. Servicii sociale pentru sprijinirea copiilor vulnerabili. Aceasta interventie are scopul de a directiona fonduri pentru integrarea sociala a persoanelor din GAL astfel incat sa fie indepliniti urmatorii indicatori:
- EECO01 Numărul total de participanți: 220
- EECO06 Copiii cu vârsta sub 18 ani: 210
- ESCO01 Numărul total de participanți la acțiunile FSE+: 220
- ESCO02 Numărul copiilor cu vârsta sub 18 ani: 210
- EECO01.1 Numărul total de participanți (Roma): 50
Pentru finanțarea FSE+, proiectele se depun online de catre solicitanti în platforma indicata de GAL in apelul de selectie.
Documentele de accesare sunt elaborate de GAL cu respectarea condițiilor aferente PIDS. Proiectele selectate se încarcă de către solicitant în platforma MYSMIS – aflată în gestiunea Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).
Detalii cu privire la criteriile de eligibilitate si selectie pentru aceasta interventie, vor fi disponibile inainte de deschiderea apelului de selectie, in sectiunea interventii de finantare. Totusi, informatii generale puteti gasi in fisa interventiei din ultima varianta a SDL 2023-2027 publicata pe site ⬇️aici⬇️