Asociaţia “Grupul de Acţiune Locală Podu Înalt Vaslui” (GAL Podu Înalt) este un parteneriat public-privat care şi-a început activitatea la începutul lunii februarie 2010. A luat fiinţă ca asociaţie cu personalitate juridică, de drept privat şi fără scop patrimonial în data de 2 august 2010.
Parteneriatul GAL Podu Înalt Vaslui pentru implementarea SDL 2023-2027 este constituit din 68 de membri dintre care, 16 consilii locale si 52 membri reprezentand entitati din mediul privat si societatea civila.
Teritoriul GAL Podu Înalt Vaslui este situat in Regiunea de Nord-Est a României, în centrul județului Vaslui. Din GAL fac parte 16 UAT, situate de o parte şi de alta a râului Bârlad, între municipiile Vaslui şi Bârlad: Albeşti, Alexandru Vlahuţă, Banca, Bogdana, Bogdăneşti, Bogdăniţa, Costeşti, Deleni, Epureni, Lipovăţ, Muntenii de Jos, Roşieşti, Șuletea, Viişoara, Vutcani şi Zorleni. Suprafaţa insumată a teritoriilor celor 16 UAT este de 1056,23 kmp. Teritoriul GAL este traversat Nord-Sud de drumul European E 581(Bârlad-Crasna) şi drumul naţional DN 24(Crasna-Vaslui) cât şi de calea ferată ce leagă municipiile Bârlad, Vaslui şi Iaşi. Cele mai apropiate aeroporturi se află în Iaşi şi Bacău.
Economia locala din teritoriul GAL este reprezentata de domeniul agriculturii si al industriei alimentare (firme de morarit si panificatie, abatoare de pasari, ferme avicole, exploatatii agricole pomicole, legumicole sau cultura mare).
Activităţile economice din sectorul terţiar cum ar fi cele legate de comerţ, transport, servicii, sunt slab reprezentate. Comerţul practicat în teritoriul GAL este cu precădere comerţul cu amănuntul, în magazine mici şi prăvălii săteşti, în pieţe şi oboare, în fiecare UAT se organizează un târg/obor săptămânal care însă nu toate sunt autorizate pentru comerţul cu animale vii.
Agricultura reprezintă principala ocupaţie şi activitate generatoare de venituri pentru locuitorii din teritoriul GAL.
Dezvoltarea rurală si diversificarea economiei rurale depind în principal de nivelul educatiei, al cunoştinţelor şi calificării forţei de muncă. Deşi numărul de şcoli din teritoriul GAL depăşeste necesităţile de şcolarizare, mai ales pe trendul descrescător al populaţiei, calitatea educaţiei este scăzută din cauza nivelului de pregătire al cadrelor didactice. Dificultăţile populaţiei sunt legate de accesul la serviciile medicale, acesta fiind împiedicat de serviciile de transport deficitare, cu un impact negativ asupra fluxului urban–rural al cadrelor medicale şi al intervenţiilor în caz de urgenţă dar şi de infrastructura medicală insuficientă.
Intensificarea in ultimii ani, a fenomenelor meteorologice extreme, cum ar fi furtuni violente, secetă prelungită sau precipitații abundente într-un interval scurt de timp afecteaza o mare parte a fermierilor.
Comunitatea rurala se confrunta cu situatia urmatoare: familii afectate de dificultati socio-economice grave care duc, de cele mai multe ori, la lipsa unei mese calde, haine, rechizite si chiar conditii de locuit, pana la neglijare si abandon familial si scolar.